Lajme
Mbrapa

Si riciklohen gomat e automjeteve?

05.04.2024.
 

Gomat e makinave të ricikluara nga:

 Përdorimi i grirjes dhe bluarjes kriogjenike për t'i kthyer gomat në një sërë substancash, si terreni sintetik, dyshemetë e këndeve të lojërave dhe bregu i rrugës.

Përdorimi i kimikateve të tjera për të prishur gomat për prodhimin e gomave të pretenduara.

Përdorimi i qasjes së devulkanizimit që heq squfurin nga një gomë e përdorur për ta bërë atë më të vështirë.

Trajtimi i gomës me azot të lëngshëm për të bërë një pluhur të imët prej saj.

Procesi i riciklimit të gomave të automobilave

I gjithë procesi i riciklimit të gomave përfshin hapat e mëposhtëm:

 Mbledhja e gomave.

Ka kompani që blejnë goma të përdorura nga individë, pika karburanti, dyqane gomash etj. dhe i rishesin në fabrikat e përpunimit për operacione të mëtejshme.

Heqja e telit të çelikut.

Në gomë ka tela të veçantë të gomave prej çeliku (najloni, materiale të tjera), të futura për elasticitet. Teli duhet të hiqet paraprakisht në mënyrë që gomat e automobilave të riciklohen. Çeliku i ringjallur më pas përdoret për të prodhuar mallra të tjera çeliku dhe goma kalon në fazën tjetër.

Përpunim i tërë gomave.

Fabrikat punojnë me gomat duke i prerë ato në copa 2 inç dhe më pas duke i trajtuar me kimikate për të krijuar pluhur të imët, granula, etj. Kjo pjesë e përpunimit të gomave mund të bëhet përmes një prej sistemeve të mëposhtme:

Mekanike.

Një makinë speciale bluan gomat në copa duke përdorur procesin e ambientit; madhësia rregullohet nga një granulator i veçantë.

Kriogjenike.

Gomat ngrihen me azot të lëngshëm dhe thyhen në thërrime nga një mulli me çekiç. Grimcat e çelikut hiqen me një magnet të madh dhe të gjitha fijet e tjera hiqen me klasifikues ajri.

Shqyrtimi i gomës.

Faza e shqyrtimit është e nevojshme për t'u siguruar që nuk ka mbetur asnjë tel ose ndotës të tjerë që mund të ndikojnë në përdorimin e mëtejshëm të gomës. Faza përfshin gjithashtu renditjen e elementeve sipas madhësisë ose karakteristikave të tjera nëse gomat e automobilave riciklohen duke përdorur metoda të ndryshme.

Pastrimi.

E gjithë goma e përftuar pastrohet tërësisht duke përdorur ujë dhe substanca pastrimi, kështu që ato janë gati për paketim. Goma e paketuar më pas i shitet çdo organizate që ka nevojë të përdorë gomë të rikuperuar, pluhur, granula, etj. për qëllimet e tyre.

 Sa vlejnë gomat e ricikluara dhe si të fitoni para për asgjësimin e gomave

Ju mund të merrni rreth 100 dollarë në ditë (1-40 dollarë për gomë) duke filluar një biznes anësor të vogël për mbledhjen e gomave. Ju mund ta bëni këtë në 3 mënyra:

Mblidhni goma nga pikat e karburantit dhe dyqanet e makinave.

Ju mund të vozisni në pikat lokale të karburantit dhe dyqanet e makinave, të merrni gomat e përdorura AMP, për shembull, dhe të merrni rreth 3 dollarë për gomë.

Pasi të keni gomat, kontaktoni çdo kompani që merr gomat e automobilave të ricikluara ose të ritrajtuara dhe planifikoni transportin e mëtejshëm. Nëse kontaktoni drejtpërdrejt objektet e riciklimit, ato mund t'ju kërkojnë një tarifë prej 1 dollarë për gomë, por ju do të keni ende të ardhura shtesë.

Ruani gomat.

Mund të ofroni objektin tuaj të magazinimit në pikat e karburantit dhe dyqanet e makinave. Shumica prej tyre do ta përdorin me kënaqësi një shërbim të tillë sepse ka disa çështje që lidhen me ruajtjen e gomave të vjetra. Për shembull, sipas një ligji të Kalifornisë, grumbujt e gomave të skrapit që kanë më pak se 500 artikuj në to duhet të vendosen në një distancë prej të paktën 10 metra nga linjat dhe ndërtesat. Ato mund të vendosen më afër, por vetëm nëse operatori e konsideron rrezikun nga zjarri minimal. Nuk është i përshtatshëm për dyqanet dhe stacionet e makinave për të zgjidhur të gjitha këto çështje.

Përveç kësaj, disa kompani do të vijnë për të marrë gomat tuaja nga çdo vend nëse keni të paktën 100 të tilla.

Shitja e gomave tuaja.

Ju mund t'i shisni gomat tuaja të vjetra kompanive ritretëse në çdo sasi. Të ardhurat varen nga kompania dhe numri i gomave që shisni. Në çdo rast, ju do t'i hidhni gomat tuaja të përdorura në një mënyrë që të jetë e dobishme për ju dhe mjedisin.

Koha më e mirë për të shitur goma të përdorura është fundi i verës deri në fillim të vjeshtës. Ripërtëritësit fillojnë të punojnë në "kapakët e dëborës" të dimrit gjatë kësaj kohe, kështu që ata blejnë më shumë kapakë të përdorur dhe shpesh paguajnë më shumë për artikull.

 Rreziqet e gomave të skrapit

Ekzistojnë 6 rreziqe kryesore që paraqesin gomat e përdorura:

Ata janë një vend i dashur për shumimin e mushkonjave, të cilat mund të jenë bartës të virusit.

Gomat mund të bëhen shtëpi për brejtësit, gjarpërinjtë, rriqrat dhe vektorët e tjerë të mundshëm.

Goma te perdorura

Ata marrin zjarr lehtësisht, mund të digjen për muaj të tërë dhe janë pothuajse të pamundura për t'u shuar.

Gomat zënë shumë hapësirë, duke shkaktuar hedhje të paligjshme në zona të tjera, shpesh në pyje dhe lumenj.

Grumbuj skrap gome mund të shkaktojnë lëndime ose vdekje të punëtorëve: gomat mund të rrotullohen dhe të bien mbi njerëzit.

Goma mund të ndotë ujin nëntokësor me toksina nëse futet në tokë, duke shkaktuar pasoja dramatike.

Gomat mund të bllokojnë gazrat e metanit, duke krijuar rrezik që ato të ngrihen ose të dalin në sipërfaqe.

Shkalla e skrapimit të gomave është 1.1 gomë për person, në vit, që përbën rreth 300 milionë goma në vit. Shumica e gomave futen në landfill, kështu që riciklimi është thelbësor për të eliminuar rreziqet e lartpërmendura.

Vlera e riciklimit të gomave të automobilave

Goma është helmuese kur sapo hidhet, duke kontribuar në përkeqësimin e situatës ekologjike. Për fat të mirë, grumbujt e gomave të përdorura dhe të hedhura që mund të gjendeshin pesë vjet më parë, pothuajse janë zhdukur tashmë. Rreth 90% e tyre po përdoren për qëllime riciklimi. Në ditët e sotme, ka shumë mundësi përdorimi për gomat e ricikluara, duke filluar nga asfalti i gomuar dhe mbulesat e barrierave, dhe duke përfunduar me lëkundje për fëmijë, mbjellës dhe vegla për fusha sportive.

Produkte gome të ricikluara

Përveç kësaj, përdorimi i gomës së ricikluar bën gjurmë karboni 4-20 herë më të vogla se përdorimi i rrëshirave plastike të virgjër. Prandaj, është shumë e dobishme që gomat e makinave të riciklohen, duke kontribuar me materiale për produkte të ndryshme dhe duke parandaluar mjedisin nga ndotja e mëtejshme. (Burimi: https://www.utires.com/articles/how-are-automobile-tires-recycled/)

 

Shporta ime
 
Shporta është e zbrazët