Lajme
Mbrapa

A e dini se sa rritet konsumi i karburantit nëse gomat nuk janë fryra sa duhet?

02.04.2024.
 

Për shkak të fryrjes së pamjaftueshme të gomave, në Evropë konsumohen tre miliardë litra karburant çdo vit.

Sa shpesh i kontrolloni gomat tuaja? Sigurisht shumë e rrallë, nëse pyesni Klubin Automatik Gjerman (ADAC).

Ekspertët në klub këshillojnë matjen e presionit të gomave çdo dy javë. Edhe një gjysmë bar më e ulët se vlera e përcaktuar ndryshon karakteristikat e drejtimit të veturës, p.sh. distanca e frenimit rritet dhe kthesat në kthesa përkeqësohen.

Rezistenca më e lartë e rrotullimit të gomave do të thotë që konsumohet deri në 0,3 litra më shumë karburant për 100 km.

Për shkak të kësaj, tre miliardë litra karburant konsumohen çdo vit në Evropë. Nëse presioni i gomave është shumë i lartë, kjo ndikon negativisht në komoditetin e drejtimit dhe konsumimi është gjithashtu i pabarabartë.

Presioni i duhur i gomave mund të gjendet në vende të ndryshme:

Në manualin e përdorimit

Shtylla B e derës së shoferit

Në një ngjitëse në kutinë e dorezave

Në faqen e internetit të prodhuesit

Për rehati, prodhuesit zakonisht deklarojnë vetëm presionin minimal. Një rritje prej 0,2 bar është mezi e dukshme për sa i përket komoditetit, por zvogëlon konsumin e karburantit pa sakrifikuar sigurinë – këshillon eksperti i ADAC Ruprecht Müller.

Është mirë të matni presionin e gomave përpara se të vozitni ose pasi të vozitni disa kilometra. Një temperaturë e jashtme prej 20 gradë Celsius është ideale

Shporta ime
 
Shporta është e zbrazët