Lajme
Mbrapa

Temperaturat e larta dhe ndikimi tyre në baterinë e automjetit tuaj

25.04.2018.
 

Si funksionojnë bateritë e makinave?

Bateria e makinës suaj është një pajisje elektro-kimike e bërë nga elektrodat të cilët mbajnë një ngarkesë elektrike - një zgjidhje elektronike ku ndodh një reaksion kimik qe mbanë baterinë dhe çdo gjë së bashku. Elektroda pozitive dhe negative janë të dyja të përfshira në bateri. Reagimi kimik që ndodh në bateri rezulton me fuqinë që përdoret për të staruar makinën tuaj dhe për të funksionalizuar dritaret e energjisë dhe pajisjet të tjera.

 

Nxehtësia dhe bateritë

Nxehtësia mund të përshpejtojë aktivitetin kimik, prandaj temperatura ideale për një bateri të veturës është 26 gradë . Ngrohja në ajër përreth mund të ndihmojë funksionimin e baterisë. Megjithatë, ngrohja e tepërt shkakton korrozion të brendshëm , shkakton dëme të pakthyeshme dhe  redukton jetëgjatësinë e baterisë. Nxehtësia gjithashtu mund të qojë deri te zhdukja e lëngjeve të baterisë, gjë që mund të shkaktojë dëmtime edhe në strukturën e brendshme të baterisë.

Parandaloni dëmtimin e nxehtësisë në verë

Parkojeni makinën tuaj në një vend me hije sa here që të jetë e mundur.

Kontrolloni baterinë rregullisht. Disa bateri të vjetra duhet të mbushën me lëngje. Sigurohuni që ta kontrolloni atë shpesh gjatë muajve të verës.

Kontrolloni baterinë tuaj ne kohëra të caktuarar për plasaritje. Nëse keni vërejtur ndonjë gjë jo të zakonshme, kërkoni nga mekaniku i juaj ta shikojë atë.

Mos harroni, bateritë zakonisht mund të zgjasin nga 3-5 vjite në kushte optimale. Jeta juaj e baterisë do të varet nga përdorimi i juaj dhe nga shumë faktorë të tjerë, duke përfshirë se si ju është ekspozuar  nxehtësë në verë.

-Siguria nuk është lojë!

Shporta ime
 
Shporta është e zbrazët